UV-skydd

Vi är väl informerade om att vår hud är känslig för solens starka strålar, men även våra ögon behöver skyddas mot de skadliga uv-strålarna. Vår hud har förmågan att reparera och ersätta skadade celler, men här står ögat sig slätt då ögat inte har den förmågan. Därför är det mycket viktigt att redan i unga år skydda ögonen för de starka solstrålarna.

Det är viktigt att ha glas som skyddar mot de farliga UV-strålarna. UV-skyddet sitter inte i färgen på glaset, som många kanske tror. Istället sitter skyddet antingen direkt i materialet som plastglaset är gjort av, eller i en speciell, klar ytbehandling som läggs på glaset. Att vistas ute i solen utan UV-skydd kan leda till bland annat grå starr eller skador på gula fläcken på äldre dar.

För exempelvis solglasögon finns märkning som intygar att glasen har ett fullgott UV-skydd. De allra flesta solglasögon som säljs på den svenska marknaden idag har 100 procent UV-skydd. Men det kan vara klokt att ändå alltid vara noga med att kontrollera att de har ett fullgott UV-skydd och är CE-märkta.

Använder du ett färgat glas med dåligt UV-skydd gör det faktiskt mer skada än nytta för dina ögon. Färgen på glaset lurar nämligen pupillen att öppna sig och på så sätt utsätts den än mer för de elaka strålarna. Då är det till och med bättre att gå och kisa eftersom pupillen då drar ihop sig och inte utsätts lika mycket för strålarna. Men med ett fullgott UV-skydd är det bara att njuta av dina solglasögon i alla lägen. Oavsett om du har synfel eller inte.

Idag finns det till och med färgskiftande glas som fungerar när man kör bil, något som tidigare var ett problem. UV-strålningen som får färgen att framträda går inte igenom vindrutan, vilket gjorde att de färgskiftande glasen inte mörknade när du körde bil. Nu finns det, tack vare ny teknik, färgskiftande glas som mörknar även när du sitter inne i bilen. De glasen blir dock inte riktigt lika ljusa när du är inomhus som övriga färgskiftande glas.

Oavsett vilken färg eller vilken sorts färgat glas du väljer, se till att de har ett fullgott UV-skydd och ha alltid glasögonen på dig när du vistas utomhus. För det är inte bara på sommaren som solens strålar är farliga för ögat.