Ögonhälsa

För oss är det en självklarhet att värna om din totala ögonhälsa – att inte bara göra synkontroll, styrketest och hjälpa dig att prova ut rätt glasögon eller linser. Vi hjälper dig att jobba förebyggande för att se till att du har en god ögonhälsa, både på kort och lång sikt.

 

Vad är ögonhälsa?

Ögonhälsa är ett relativt nytt begrepp och det är kanske inte alltid så självklart vad det innefattar. Men medvetenheten ökar och allt fler blir intresserade av möjligheterna att arbeta förebyggande för en långsiktigt bra syn och välmående ögon.

Med hjälp av regelbundna hälsokontroller av ögonen kan våra optiker tidigt upptäcka förändringar i synsystemet och ge råd om hur du bäst tar hand om dina ögon.  Detta hjälper dig att förebygga sämre syn längre fram i livet och erbjuder dig samtidigt bästa möjliga synkorrigering där och då.

Din ögonhälsa är en del av din generella hälsa och ett optikerbesök då och då borde vara lika självklart som allmänna hälsokontroller eller att gå till tandläkaren med jämna mellanrum. Ta hand om dina ögon, du har bara två!

Snabbguide till förebyggande synvård och god ögonhälsa

  1. Gå på regelbundna, noggranna optikerkontroller – en ögonhälsoundersökning är mer än att bara ”kolla synen”.
  2. Ställ frågor till optikern om vad som ingår i undersökningen. Ta gärna reda på vilken utbildning och kompetens just din optiker har.
  3. Skaffa rätt glasögon och/eller linser som passar dina behov, förutsättningar och användningsområden.
  4. Ta reda på om det finns ögonsjukdomar eller synnedsättning i släkten.
  5. Skydda alltid dina ögon från solljus – kanske behöver du t ex ett par solglasögon med slipade glas.
  6. Ät en sund och varierad kost! Studier visar att antioxidanter, vitaminer och mineraler kan ha en positiv inverkan på din ögonhälsa. Fråga din optiker om vad som kan passa dig.

Synundersökning minst en gång vartannat år

Du som bär glasögon och har normala synproblem rekommenderas att göra en synundersökning åtminstone en gång per år. Använder du linser bör du besöka din optiker en till två gånger per år, beroende på vilken typ av linser du valt.

 Våra optiker utför också en undersökning som kallas samsynutredning. Den innebär att optikern undersöker hur dina ögon samarbetar och deras förmåga att fokusera på nära håll. Denna typ av undersökning rekommenderas i första hand om optikern upptäcker några tecken på nedsatt funktion i samband med synkontrollen.

Kontakta din KlarSynt-optiker för att boka en ögonhälsoundersökning, eller om du vill veta mer om ögonhälsa och vad som är rätt för just din situation och dina behov.

Upp till varannan svensk kan ha torra ögon

Har du någon gång upplevt gruskänsla i ögonen, rinnande eller kliande ögon? Problemet med torra ögon är vanligare än man tidigare trott och behovet av att få rätt hjälp är stort. Många sitter dessutom hela dagen framför en dator där vår blinkfrekvens minskar ordentligt jämfört med vår normala blinkfrekvens. Det digitala livet vi lever idag gör att problemet har ökat.

Hitta din blinda fläck!

I vårt synfält har vi en prick där vi faktiskt inte ser något alls.Den heter blinda fläcken och du kan själv ta reda på var du har din. Ta ett vitt papper och rita ett litet kryss. Tio centimeter höger om krysset ritar du sedan en liten punkt. Håll pappret cirka 30 centimeter från ögat. Blunda med vänster öga och titta på krysset. För sedan pappret närmare eller längre ifrån ögat så kommer du att se att vid ett visst avstånd så försvinner pricken. Det är hjärnan som fyllt i pricken med vitt. Hjärnan tror att det ska vara så eftersom det är så mycket vitt runt om.

 

Gula fläcken mår bra av frukt och grönt

Åldersförändringar i ögats gula fläck är en mycket vanlig åkomma som påverkar synen för många på äldre dar. På senare år visar flera studier att antioxidanter har en särskilt positiv inverkan när det gäller att bromsa denna utveckling.

Hur går en synundersökning till hos KlarSynt?

Ett besök hos optikern innebär så mycket mer än att bara få hjälp med att välja glas och bågar eller linser. Att undersöka synen regelbundet handlar helt enkelt om god förebyggande ögonhälsovård. En fullständig syn- och ögonundersökning hos din KlarSynt-optiker innehåller flera olika delmoment, alla lika viktiga, som anpassas efter dina personliga förutsättningar.

Våra vanligaste synfel

Vet du vad som menas med exempelvis närsynthet eller översynthet? Vet du vilket begrepp som betyder att man ser bra på långt håll? Det är inte alltid så lätt att komma ihåg vad begreppen står för, så här kommer en kort genomgång av kända synfel.

Våra vanligaste ögonsjukdomar

När vi blir äldre påverkar åldrandet vår syn. Vi ser sämre, får torrare ögon och drabbas av åldersrelaterade ögonsjukdomar. Men idag kan de både behandlas och förekommas, bara vi upptäcker dem i tid. Vissa saker hör åldern till och är inte alltid helt lätta att påverka. Som att vi får rynkor, fula fläckar på huden och att vår syn försämras.

Ögat - en fantastisk manick

Visst är det egentligen otroligt vad vi får uppleva genom vår syn. Synintryck som påverkar oss som personer hela tiden. Vi tar det dessutom för självklart att våra ögon ska fungera och kontinuerligt förse oss med dessa intryck. Detta oerhört sinnrikt byggda organ hjälper oss verkligen att uppleva världen runt om oss. Men vet du egentligen hur ögat är uppbyggt och vilken del som gör vad?

Ögats anatomi

Ögat fungerar principiellt på samma sätt som en kamera. Ljus träffar ögat i hornhinnan, som är den glasklara delen framför iris längst fram på ögat. När ljuset träffar hornhinnan bryts det och ändrar riktning. Ljuset träffar sedan linsen inne i ögat och bryts även här lite grann för att sedan gå vidare och träffa gula fläcken som är en del av näthinnan.

Hitta butik
Sveriges största butiksägda optikerkedja
Jag vill
i närheten av
välj din stad